6 jun 2011

50 cosas que hay que saber sobre genética

"50 cosas que hay que saber sobre genética" é un libro moi interesante xa que fala de temas dos que estamos a falar na nosa vida real moitas veces e a maioría delas sin saber se é certo ou non e aqui explicacho.
Trata temas como a intelixencia, a raza, homosexualidade... e de todos deles che explica o mais básico que che sirve por exemplo para cando estás nunha conversacion poder falar con propiedade e non falar por falar.
A min personalmente gustoume moito porque lendo libros deste tipo aprendes cousas que che poden servir para algo, incluso despois para a clase mismo.

5 jun 2011

A COMIDA BASURA PROVOCA UNHA ADICCIÓN PARECIDA A DAS DROGAS.

Un estudo realizado por científicos de The Scripps Research Institute, en Estados Unidos, revelou que os mesmos mecanismos moleculares do cerebro que propician a adicción ás drogas desenrolanse cando comemos comida basura.

A investigación, dirixida polo profesor deste instituto, Paul J. Kenny, estableceu que inxerir de maneira compulsiva comida basura, especialmente adictiva e nociva para a saúde, sería extremadamente difícil de parar, do mesmo modo que é moi difícil deixar as drogas.
No estudo, realizado con ratas, demostrouse que o desenrolo da obesidade nestes animais coincidiu cun deterioro progresivo do equilibrio químico dos circuitos de recompensa do cerebro.
Todos sabemos que comer este tipo de comida non era bo para á nosa saúde, pero non imaxinábamos que fose adictivo. Deberíamos controlar máis a nosa alimentación? Comer máis comida saudable e deixar un pouco de lado este tipo de comida aínda que nos guste moito máis?

A CREMA DE AVELLANAS QUE PROVOCOU UNHA REACCIÓN ALÉRXICA.

En Italia, a Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición denunciou a existencia dun afectado por unha reacción alérxica debido ó consumo dunha crema de avellanas da empresa Nutkao SRL que contiña cacahuetes non declarados na etiqueta.

Desta maneira, as institucións responsables están traballando para erradicar a presenza de productos que poidan provocar alerxias en determinados sectores da poboación ou en todo caso declaren de maneira obligatoria os seus ingredientes na etiqueta.

Estamos totalemente protexidos contra a venta destes engañosos productos? Os inpectores de sanidade non debería ter obrigado a poñer na etiqueta todos os ingredientes correspondentes a dito producto?


Ratas alcohólicas


Un grupo de investigadores inxectou a molécula RNA nas amígdalas de ratas borrachas, a rexión do cerebro envolta nas respostas emocionais. Durante unhas semanas, déronlles ós roedores alcohol ilimitado en sesións de 90 minutos ata que se emborrachasen; as ratas rapidamente desenrrolaron un gusto polo alcohol e volvéronse dependentes deste. Tras inciarlles o gusto pola bebida, comezaron a inxección do RNA, o cal bloqueou un xen que codifica un receptor de GABA, unha molécula que señaliza o cerebro. Tras este estudo, menciona que atoparon un cambio na expresión dunha serie de xenes. Aseguran que o uso da molécula RNA, coñecida tamén como ARN de transferencia, podería ser un posible tratamento para o alcoholismo. Cada vez atopámonos máis preto dunha cura cara o alcoholismo, terá o mesmo efecto en humanos?

NON EXISTE O XEN DA COR DOS OLLOS.

O estudo levado a cabo por científicos de Queensland, e que aparecerá na próxima edición do Periódico Estadounidense de Xenética Humana, básase nun análisis xenético comparativo de máis de 4.000 individuos.
Dito estudo, que analizaba específicamente a xemelgos, a seus irmáns e pais, demostrou finalmente que non existe un "xene" para a cor dos ollos.
Según publica BBCMundo, as diferenzas nas cores dos ollos débense principalmente a polimorfismos dun só nucleótido (coñecidos como SNP, polas súas siglas en inglés).
Todos os SNP están ubicados cerca dun xen chamado OCA2. Este xen produce una proteína que axuda a dar cor ó cabelo, á pel e ós ollos. E as mutaciones no OCA2 causan a forma máis común do albinismo.
Todos temos dúas copias dun SNP. Entón, hai varias combinacións posibles, algunhas das cales están máis asociadas, por exemplo, cos ollos celestes que con ollos marróns. Estás combinacións inflúen moito na cor dos ollos dunha persoa, anque non son responsables da forma final.
Que opinades vós sobre que dende sempre pensáramos dun xeito e agora, de súpeto, nos cambien a idea? Isto é unha clara demostración de que a ciencia si avanza, e intenta ser cada vez máis precisa.

O cerebro humano está encollendo. Estámonos volvendo máis tontos?


Nos últimos 30.000 anos a materia gris de homes e mulleres reduciuse até perder o tamaño dunha pelota de tenis. Estamos volvéndonos máis tontos ou pola contra o noso cerebro transfórmase para ser máis áxil e eficiente?

Tras tomar medidas en numerosos cráneos, chegamos a conclusión de que o tamaño medio do cerebro dos humanos modernos –Homo Sapiens- reduciuse nun 10% nos últimos anos.

Algúns antropólogos cren que esta redución non é tan sorprendente, xa que a capacidade craneal non está en absoluto relacionada coa intelixencia, senón coa masa corporal. Canto máis grandes somos, máis materia gris precisamos para controlar toda esa masa. O home de Neanderthal era máis corpulento e tiña un cerebro máis grande.

E vós que pensades? Realmente nos estamos a volver menos intelixentes porque o noso cerebro esté reducindo o seu tamaño?

La fórmula preferida del profesor



Como te sentirías se a túa memoria só retivese os últimos oitenta minutos da túa vida? Como te sentirías se cada hora comezaras unha nova existencia? Como poderías sobrevivir se para lembrar o que fixeches a hora do almorzo tiveras que levar o corpo cheo de anotacións? Pois iso é o que lle pasa ó protagonista desta optimista novela. A historia pode parecer a priori de ciencia ficción pero según afondas nas súas páxinas descobres que con amor sempre hai esperanza. Merece a pena lela, quizáis non sexa unha historia tan surrealista, tal vez non se alonxe moito do que lle pasa a milleiros de persoas en España que sofren alzheimer.